Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ελαιόλαδο και Υγεία

Αποτέλεσμα εικόνας για Ελαιόλαδο και ΥγείαΛάδι ελιάς και υγεία

Η θρεπτική, διατροφική και βιολογική αξία του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση του ελαιολάδου, είναι η πιο υγιεινή, υπεύθυνη για τη μακροβιότητα και την πρόληψη πολλών νοσημάτων.
Τα θεραπευτικά και υγιεινά οφέλη του ελαιόλαδου βέβαια, πρωτοαναφέρθηκαν από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, για αιώνες το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, για τη θεραπεία των εκδορών, για εντριβές, καθώς και για να απαλύνει τον πόνο από τα εγκαύματα.


Μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπεία ο της ελαίας καρπός.
Σόλων
Λάδι ελιάς... ένας φυσικός χυμός!

Χωρίς υπερβολές, το ελαιόλαδο αποτελεί ένα ελιξίριο υγείας και μακροζωίας. Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο, περιέχει λιπαρά οξέα, τα οποία διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και τα κεκορεσμένα λιπαρά οξέα.
Το βασικό βέβαια, συστατικό του ελαιολάδου είναι το ελαΪκό οξύ, το οποίο ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Εκτός όμως των λιπαρών ουσιών, το λάδι ελιάς περιέχει βιταμίνες και προβιταμίνες Α και Ε, μέταλλα, σελήνιο, καθώς και πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.
Με λίγα λόγια, το λάδι ελιάς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους για την υγεία μας με αμέτρητα οφέλη.
Αναλυτικότερα, η κατανάλωση του ελαιολάδου έχει αποδειχτεί ότι:
Ελαττώνει τη βλαβερή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα, με αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, επειδή είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενισχύει την καλή χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων.
Σύμφωνα με ένα πρόσφατο επιστημονικό πείραμα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου δύο κουταλιές ελαιόλαδο ημερησίως για μια εβδομάδα, παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στοιχείων, τα οποία προλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί το λάδι ελιάς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν τις αρτηρίες να διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να μειώνουν την πίεση.
  • Συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε, βοηθά στην ομαλή διαδικασία της γήρανσης και είναι απαραίτητο για τους ηλικιωμένους.
  • Αποδεικνύεται «βάλσαμο» για το στομάχι μας, αφού ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας. Ακόμη, διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  • Εξαιτίας της δράσης της βιταμίνης Ε, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία και καταπραϋνει τον πόνο από τα τσιμπήματα των εντόμων, ελαττώνοντας τα γαστρικά υγρά.
  • Αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει, βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των νεογνών.
  • Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών στοιχείων, των βιταμινών και των πολυφενολών που περιέχει, εμποδίζει τις διαταραχές του συκωτιού, τις σκληρύνσεις και τις διάφορες φλεγμονές.
  • Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες συντελεί στην πρόληψη της εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος, γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά, (όπως σκουαλένιο), τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα. Ακόμη, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου του μαστού, του προστάτη και γενικότερα, προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τυχόν αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, εξαιτίας του ολεϊκού οξέος του.
  • Τέλος, βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και είναι απαραίτητο για όσους πάσχουν από διαβήτη, γιατί εξισορροπεί το σάκχαρο.

Συμβουλή
Ενα κουταλάκι του γλυκού λάδι ελιάς έχει μόνο 40 θερμίδες και βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή της βιταμίνης Α, D, Ε και Κ.
Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου