Πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιευτηκε πριν από ένα χρόνο, επιβεβαιώνει ότι η Μεσογειακή Διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής απεικονίζεται σχηματικά στην Διατροφική Πυραμίδα.
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προ'ι'όντα , μερικά πολύ λίγο επεξεργασμένα τρόφιμα και ελάχιστο κόκκινο κρέας. Στη βάση της πυραμίδας είναι τα δημητριακά, κυρίως τα μη επεξεργασμένα (ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ρύζι). Όσον αφορά τις πατάτες σύμφωνα με νεότερα δεδομένα πιθανών να σχετίζονται με το κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου II γι'αυτό συνιστάται η εβδομαδιαία και όχι η καθημερινή τους κατανάλωση. Περιλαμβάνει όμως δυο βασικά συστατικά : Το Ελαιόλαδο που είναι η κύρια πηγή λίπους και το κρασί. Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού. Τα γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι. Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο και καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα. Πολύ συχνή είναι και η κατανάλωση κρασιού (ένα ή δύο ποτήρια κρασί κάθε ημέρα). Τονίζεται η διατροφική αξία των ψαριών, λόγω περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά, που δρούν ενεργητικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει σημαντικά την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά συνέπεια της στεφανιαίας νόσου της καρδιάς, αφού το λίπος προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο και το ψάρι. Η συνολική πρόσληψη λίπους στη Μεσογειακή Διατροφή, φτάνει έως και το 40% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας, χωρίς όμως αυτο να αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο σχετίζεται με το είδος και όχι με τη συνολική προσλαμβανόμενη ποσότητα λίπους. Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει επίσης τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, επειδή ελαττώνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της κακής χοληστερόλης (LDL). Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής ασκεί ενεργητική δράση στους συνηθέστερους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποδεικνύει ότι το Ελαιόλαδο μειώνει το κίνδυνο του παχέος εντέρου.
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα φλαβονοειδή, οι φυτικές ίνες και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό ευεργετικές ιδιότητες. Καλό λοιπόν θα ήταν να ξεκινάγαμε από τη βάση της Διατροφής αυτής, το Ελαιόλαδο.
Και γιατί όχι ένα Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο όπως το IRIS Olive Oil.
Βασιλειάδη Φαίη
Διαιτολόγος- Σύμβουλος Διατροφής
δημοσιεύθηκε στις 24/02/2011
http://irisoliveoil.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου