Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ελιά και το ελαιόλαδοΣτις αρχές της δεκαετίας του '60 , ξεκίνησε μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών ανθρώπων από εφτά διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φιλανδία, Η.Π.Α. και Ιαπωνία). Διήρκησε 30  χρόνια και πήραν μέρος περίπου 13.000 άτομα ηλικίας 40-59 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στις μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο, και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών. Προσπαθώντας οι επιστήμονες να ανακαλύψουν το μυστικό, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο ιδιαίτερος και φυσικός τρόπος ζωής τους (εργασία στην ύπαιθρο, αυξημένη φυσική δραστηριότητα), αλλά και η απλή και λιτή διατροφή τους, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Μεσογειακή Διατροφή, ήταν η αιτία αυτού του φαινομένου.



Πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιευτηκε πριν από ένα χρόνο, επιβεβαιώνει ότι η Μεσογειακή Διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής απεικονίζεται σχηματικά στην Διατροφική Πυραμίδα.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προ'ι'όντα , μερικά πολύ λίγο επεξεργασμένα τρόφιμα και ελάχιστο κόκκινο κρέας. Στη βάση της πυραμίδας είναι τα δημητριακά, κυρίως τα μη επεξεργασμένα (ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ρύζι). Όσον αφορά τις πατάτες σύμφωνα με νεότερα δεδομένα πιθανών να σχετίζονται με το κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου II γι'αυτό συνιστάται η εβδομαδιαία και όχι η καθημερινή τους κατανάλωση. Περιλαμβάνει όμως δυο βασικά συστατικά : Το Ελαιόλαδο που είναι η κύρια πηγή λίπους και το κρασί. Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού. Τα γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι. Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο και καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα. Πολύ συχνή είναι και η κατανάλωση κρασιού (ένα ή δύο ποτήρια κρασί κάθε ημέρα). Τονίζεται η διατροφική αξία των ψαριών, λόγω περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά, που δρούν ενεργητικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει σημαντικά την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά συνέπεια της στεφανιαίας νόσου της καρδιάς, αφού το λίπος προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο και το ψάρι. Η συνολική πρόσληψη λίπους στη Μεσογειακή Διατροφή, φτάνει έως και το 40% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας, χωρίς όμως αυτο να αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο σχετίζεται με το είδος και όχι με τη συνολική προσλαμβανόμενη ποσότητα λίπους. Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει επίσης τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, επειδή ελαττώνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της κακής χοληστερόλης (LDL). Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής ασκεί ενεργητική δράση στους συνηθέστερους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποδεικνύει ότι το Ελαιόλαδο μειώνει το κίνδυνο του παχέος εντέρου.
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα φλαβονοειδή, οι φυτικές ίνες και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό ευεργετικές ιδιότητες. Καλό λοιπόν θα ήταν να ξεκινάγαμε από τη βάση της Διατροφής αυτής, το Ελαιόλαδο.
Και γιατί όχι ένα  Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο όπως το IRIS Olive Oil.

Βασιλειάδη Φαίη
Διαιτολόγος- Σύμβουλος Διατροφής

http://irisoliveoil.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου